Saat Hampa: Promosi yang dirancang tidak kesampaian

Dalam post saya baru-baru ni saya ada cakap yang kami akan adakan promosi di semua cawangan Tesco Store bermula 20 June lepas hingga 25 Julai depan kan… Dengan penuh dukacitanya saya nak announcekan bahawa ianya tak jadi kenyataan huhu… Sayu bebeno beb… Srotttttt (cet gili pulak dengo huh).

Pertama-tama sebelum apa-apa saya sekeluarga mohon maaf pada sahabat yang kehampaan sebab produk Sos Char Kueyteow 2 Puteri masih dalam harga yang sama. Actually saya pun tak tahu apa masalahnya sebab saya dah berurusan dengan pihak Tesco Store berkenaan promosi ini sejak bulan Mei yang lepas. Memang urusan ni tak mudah rupanya. Even kami bukan setakat sekali dua memaklumkan kepada pihak mereka berkenaan hal ini. Entah lah…

Mungkin kami sekadar satu syarikat yang kecil jadi perhatian tentang produk keluaran kami ni agak kurang diberikan. Jadi bila urusan yang agak luar biasa begini (belum pernah mana-mana pihak dari SME nak adakan promosi kecuali Jalen yang dah gah tu) keadaan jadi agak sulit sedikit.

Kami benar-benar mohon maaf pada semua dan kami tetap akan teruskan hasrat untuk mengadakan promosi dalam kadar segera yang mampu. Insyaallah… Doakan ianya jadi kenyataan dan amat besar harapan kami ianya jadi kenyataan kerana bagi kami ini sahaja yang kami mampu lakukan untuk menyatakan penghargaan kami buat pengguna semua buat masa ini.

Insyaallah kami akan cuba follow up lagi dengan pihak yang berkenaan dalam kadar yang segera…

Saat Hampa: Pemberhentian sementara Kursus Memasak Char Kueyteow bersama kami

Salam sejahtera semua!

Hai… Hari ini saya just nak announcekan satu berita yang berat rasanya hati ini nak cakap tapi kena gak le luahkan sebab kang banyak pulak panggilan yang terpaksa kami tolak.

Panggilan apa tu? Heheh sorry lupa nak explain. Sebenarnya buat masa ni pihak RM Ninetysixbillion tidak mampu lagi untuk mengendalikan Kursus Memasak Char Kueyteow seperti yang kami war-warkan sebelum ini. Terima kasih buat yang telah menyertai kursus kendalian kami sebelum ini dan buat yang bertanya tetapi terpaksa kami tolak. Ianya sebab situasi kami yang terlalu sibuk untuk menguruskan tempahan produk selain daripada membuat penghantaran dan lain-lain kerja yang sewaktu dengannya. Al maklum la kerja berdua je memang terkejar-kejar ke sana-sini le nak uruskan semuanya. Jadi memang tak dapat le nak luangkan masa untuk Kursus ni.

Harap pada semua yang berminat tu faham akan situasi kami ni yer. Insyaallah kalau keadaan pulih kembali which kami pun tak tahu bila (kalau dah mula ada penambahan staff kot) tawaran Kursus akan dibuka semula. Insyaallah….

Terima kasih sekali lagi buat yang telah menyertai Kursus kendalian kami dan doakan kejayaan kami dalam memperkembangkan syarikat ini 🙂 Terima kasih semua!!

Jabatan kerajaan/pihak berwajib, tolong kami bantu kami…

Beberapa minggu lepas saya dapat satu email bertanyakan tentang maklumat produk kerana diarang berminat untuk pasarkan produk 2 Puteri ke pasaran luar negara. Isk tak sangka ada gak yang sudi mengetengahkan produk kitarang. Tapi dalam syok tu terasa risau gak tetiba satu syarikat besar berpangkalan kat Amerika tunjuk minat terhadap produk keluaran syarikat kami yang kecik ni. Boleh percaya ke yang company ni benar-benar wujud. Betul ke company ni betul-betul berminat? Banyak persoalan yang timbul dalam benak.

Dalam tengah pikir-pikir tu saya check dulu company diarang. Wujud ke tidak. Tengok yup.. Bukan spam ke hapa tapi company diarang pasarkan produk games dan yang seangkatan dengannya. Saya pun balas le reply lebih kurang. Menolak le kononnya tapi dibalas balik dengan menunjukkan yang company diarang turut pasarkan produk makanan dan pelbagai lagi… Amboiii besar le company diarang. Eiii rupanya ada cabang lain rupanya diarang ni. Jual produk yang kebanyakannya dari China. Banyak pulak tu produk yang diarang jual. Dari serbuk lada hingga ke mesin untuk industri perkilangan, semua ada. Nak pulak bila tengok jumlah order yang diarang ambik 2 tone le 50 carton le bagai. Camner nih. Kami dah le tak pandai bab-bab ni. Kang tersilap setuju ada masalah lain pulak timbul. Dalam dok pikir tu jawapan tak le bagi lagi sebab pertama-tama kena pikir cari lobang yang terbaik untuk beri khidmat nasihat, pastu baru bergerak ke arah mana yang perlu.

Dalam dok pikir-pikir terlintas nak cari agensi kerajaan yang berkaitan untuk bertanyakan panduan dan syarat-syarat untuk pasarkan produk.


Mula-mula saya singgah kat Mida (Malaysian Investment Development Authority). Tanya le kot diarang leh bantu, rupanya Mida ni untuk pengusaha yang nak meningkatkan tahap kilang diarang jadi yang lebih baik. Cam nak besarkan ke, nak beli mesin ke hapa gitu le kot. Tapi yang diarang layan cuma pada yang buat jualan RM2.4juta setahun. Paling sikit pun RM500ribu. Amboiii mak, paling cepat pun leh guna khidmat diarang 15 tahun lagi kot (hahahah berangan le sangatttt). Diarang suruh gi ke Miti pulak. Sib baik bersebelahan je heheh. Saya pun tuju le ke Miti (Ministry of International Trade and Industry) pulak. Lepas saya terangkan serba sedikit tentang tujuan kami serba sedikit, baru kami tahu yang Miti cuma buat pada selected country. Kot country yang diarang tak select tak leh bantu. Adoi mak… Susah le ini machiam. Diarang suruh ke Matrade pulak. Gocoh-gocoh kami ke Matrade yang berlokasi di tempat lain pulak.

Sampai kat Matrade (Malaysian External Trade Development Corporation) dalam kul 3.00 lebih. Elok tanya pada receptionist yang ada rupa-rupanya pegawai yang berkenaan tak masuk le pulak. Sebenarnya Matrade sewa je kat situ dan hanya hari Selasa dan Rabu je yang dia ada. Kalau tak base kat KL. Udah balik tangan kosong le wajabnya. Lepas selesai kerja-kerja yang lain kami bertolak balik dalam hujan. Umpama hati yang sedih ni huhu ‘(

Awal pagi Rabu kami try call pegawai Matrade tapi lepas dua kali contact masih tak berjawab, saya try pulak hunting line diarang ke KL nun. Sib baik disambut. Lepas cerita serba sedikit tentang tujuan kami pegawai berkenaan beritahu yang kami tak layak untuk export produk ke oversea sebab bukan company Sdn Bhd. Kalau register kepada Sdn Bhd (Sendirian Berhad) baru boleh tapi kena register dengan Matrade pulak. Aduhhhh nampaknya peluang berkubur sebelum bermula le. Nak register company jadi Sdn Bhd kena RMribu-ribu. Kalau tak salah RM2000.00 kot paling kurang. Pastu kalau dah jadi Sdn Bhd kena cari Company Secretary untuk urus segala berkaitan akaun. Tah berapa kena bayar untuk khidmat diarang. Mana nak kena sediakan produk ikut speck pihak pemborong untuk membolehkan produk sampai ke sana. Aduh susahnya jadi pengusaha ni.

Kalau boleh tu kalau ada kes macam kami ni bagi le khidmat nasihat atau panduan supaya kami tak terkial-kial sendiri. Jangan le tolak sana sini. Kalau boleh, bantu kami supaya dapat pasarkan produk seperti yang diminta oleh pihak sana. Bukan ke ni satu dari hasrat kerajaan untuk pasarkan produk Malaysia ke pasaran antarabangsa? Jadi kenapa bila ada peluang, tak di cuba ketengahkan? Mana yang betulnya. Atau peluang ni hanya untuk company yang gah (ada nama) dan ada duit banyak sahaja? Kami pergi untuk minta khidmat nasihat supaya syarikat yang kecil dapat berkembang menjadi besar Insyaallah. Tapi yang kami dapat sebaliknya. ‘Terkubur sebelum bermula’ itu yang lebih tepat. Sedih tapi itulah realiti sebagai sebuah syarikat kecil yang cuba menongkah arus. Daratan luas hampir digapai namun ada yang menolak supaya hanyut lebih jauh lagi.

Atau sekurang-kurangnya pihak yang berkenaan seperti Fama, Mardi, Sirim, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, SME Corporation, Matrade, Miti atau lain-lain kementerian yang berkaitan la kenalpasti produk atau syarikat yang ada potensi untuk diketengahkan. Jangan cuma pilih syarikat yang besar-besar sahaja kerana syarikat-syarikat kecil juga boleh menjadi besar andai ada landasan yang betul. Saya tengok banyak cabang yang pihak kerajaan sediakan dan war-warkan. Sampai pening kepala nak pilih masa satu yang sesuai dengan kita. Tapi bila kita cuba approach pihak sana tunding pihak sini, pihak sini kata pihak sinun. Pihak sinun kata ok tapi senyap sunyi sampai kesudah. Akhirnya yang merana kami pengusaha kecil. Jangan cuma dipandang ijazah yang bergulung-gulung andai kami dapat buktikan kami masih mampu bersaing. Jangan dibaca terlampau dalam pada pencapaian jualan kalau modal untuk memasarkan produk terlalu kecil. Dan jangan dihalang perkembangan sesuatu produk andai dikatakan tidak didalam golongan yang berkenaan sahaja. Bantu kami dengan bimbingan. Bantu kami dengan nasihat dan tunjuk ajar. Dan bantu kami dengan kewangan yang sepatutnya supaya kami akan capai matlamat sebagai satu syarikat IKS yang berjaya.

Mungkin pengalaman dulu dikatakan punca pengusaha yang ada sekarang susah mendapat bantuan kewangan. Itu memang tidak dinafikan tetapi jangan kerana salah orang lain terpalit pada kami. Yang sewajarnya pantau secara dekat sebelum dan selepas diberi bantuan. Insyaallah, jauh mana dapat kami lari kalau pihak yang berwajib sentiasa ada berdekatan. Kalau payah suruh sign satu agreement yang nyatakan lepas dapat pinjaman, kalau tak bayar pihak kerajaan boleh ambik dari akaun syarikat yang ada tanpa perlu bnyak bicara. Alah nak ambil duit sendiri harus ada je cara yang boleh diikhtiarkan betul tak. Tapi jangan le sampai kami pulak yang teraniaya. Banyak dah syarat pihak berwajib tuntut dah kami cuba penuhi jedi kalau bahagian kami ni tolong le pulak. Baru le win-win situation… Tak gitu????

Pemberitahuan: Masalah berkaitan sistem di Tesco Store

Kami mendapat makluman daripada pihak Tesco Store bahawa terdapat masalah berkaitan sistem sedang mereka hadapi. Untuk itu tiada sebarang tempahan dapat dilakukan sehingga masalah dapat diselesaikan.

Oleh yang demikian, kami bagi pihak 2 Puteri juga ingin memohon jutaan maaf andai produk kami telah kehabisan stok dibeberapa cawangan Tesco Store. Insyaallah kami akan lakukan penghantaran semula selepas masalah berkenaan dapat diatasi dan tempahan produk masuk kembali.

Terima kasih dan harap maklum…