Rendang Ayam Minang MeleTop 2 Puteri

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau juga Melayu bersantan dengan daging lembu atau ayam sebagai bahan utamanya.

 

Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.

 

Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kendara.

Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak.

 

2 Puteri ingin berkongsi resepi enak yang dapat dihasilkan menggunakan Produk 2 Puteri dalam menghasilkan Rendang ini.  Rendang yang dihasilkan kali ini untuk hidangan sekeluarga ialah Rendang Ayam Minang MeleTop 2 Puteri yang enak sekali.

Untuk resepi yang mudah dan enak ini boleh di RUJUK di SINI 🙂

 

Penyediaannya yang mudah dan ringkas pastinya menyenangkan semua yang ingin mencubanya namun hasilnya pasti mengembirakan 🙂 Cubalah!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s