Rural Business Challange & Promotion at Tesco Store

Rural Business Challenge… Yep, Rural Business Challange datang lagi. Tahun ni pihak KKLW anjurkan challenge ini dengan 2 kategori. Yang pertama untuk nak kembangkan perniagaan. Yang ni hadiahnya sampai RM2 juta tau…. Tapi 2 Puteri tak layak sebab kurang berapa bulan je lagi nak 3 tahun operasi yang jadi syarat utama kategori ni. Sedih kan… Sebab kalah 3 bulan je huhu untuk penuhi syarat.

Kategori kedua pulak untuk yang nak mulakan business. Hadiahnya cuma RM10,000.00 untuk 10 pemenang bertuah. Yang ni je la yang boleh kami enter. Kategori ni sebenarnya tak terhad pada yang dah buka perniagaan tapi untuk yang baru nak cadang juga. Tapi kertas kerja kena mantop le yer.

Tahun ni tahun ke2 kami sertai cabaran ni.  Tahun lepas kami sertai juga tapi hampa mungkin terbatas atas faktor usia perniagaan sebab amsa tu masih belum ada kategori lagi. Hara-harap tahun ni cerah le hendaknya peluang tu…

Tah le ada harapan ke tak.  Harusnya yang masuk tu pun yang lagi hebat. So tak berani nak cakap la peluangnya.  Memang tawakal je la. Tapi kalau ada rezeki syukur Alhamdulillah yer tak.

Memang berharap sangat yang rezeki cerah le untuk kami, leh buat modal untuk projek 2 Puteri yang diplanning selama ni. Kitarang ni bab planning untuk kembangkan Produk 2 Puteri ni memang banyak. Rasanya hebat sebab idea datang dari otak orang yang hebat hahahah. Tapi tu le modal je yang bekukan planning kitarang dari jadi kenyataan. Letih gak le bila macam ni tapi tu le pengajarannya, jangan nak terus-terus buat perniagaan macam kitarang ni kalau modal takat RM20-RM30 ribu je. Lagi baik buat projek bakeri kat umah jual kat kengkawan diluar sana. Lagi selamat. Pulangan pun lumayan. Kot bidang macam kitarang ni modal permulaan sebaiknya RM beratus ribu baru le lega sikit. Lega sikit je tau sebab banyak lagi yang nak kena harung bila dah masuk bidang ni.

Jangan tak percaya, nak mula business ni kena ada premis kilang (walaupun kecik tapi kena ikut standard KKM), kena ada segala mesin bagai, pekerja lagi, nak upgrade pembungkusan produk la dan semua-semua la. Tak masuk lagi yang runcit-runcit macam bahan mentah, sijil-sijil dan lesen-lesen yang nak kena ada duit gak, pengangkutan dan macam-macam lagi la. So lagi baik pastikan ada modal beratus ribu baru joint dalam bidang ni. Kalau tak…. Payah sesangat nak kayuh untuk berjaya. Jadi le cam kitarang terhegeh-hegeh walau produk dah sampai kat Hypermarket nun.

Berkenaan promosi di Tesco Store, ada 5 cawangan yang ditawarkan kat kitarang. Semuanya date berlainan. So boleh le serang kat setiap cawangan untuk dapatkan produk kitarang yer. Ni jadualnya:

  1. 18-19 Mei 2013 – Tesco Store Ampang
  2. 1-2 June 2013 – Tesco Store Kajang
  3. 15-16 June 2013 – Tesco Store Puchong
  4. 17-18 August 2013 – Tesco Store Mutiara Damansara
  5. 31 August – 1 September 2013 – Tesco Store Shah Alam

Insyaallah masa tu nanti rasanya kitarang tak buat produk sampling macam biasa tu. Yang rasa-rasa tu sebab nak masak kat mana nak bagi orang rasa yer tak. Nak hantar dari sini jauh tu… So kitarang decide untuk bagi PERCUMA 1 bungkus Cili Boh Asli 2 Puteri 280g untuk setiap pembelian Produk 2 Puteri Insyaallah. Tak kisah le nak beli Sos Char Kueyteow 2 Puteri ke, Cili Boh Asli 2 Puteri ke giftnya sama heheh. Tu je yang termampu buat masa ni. Insyaallah kot next time ada rezeki lebih kitarang akan bagi lebih lagi, Insyaallah. So jemput-jemput la yer nanti ke cawangan Tesco Store yang dimaksudkan pada tarikh-tarikh berkenaan dan dapatkan Produk 2 Puteri ya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s