Sejarah Negeri Perak…. Part 1

Perak negeri kelahiran produk 2 Puteri telah terbukti wujud pada zaman pra sejarah lagi. Dianggarkan negeri Perak telah diduduki oleh manusia zaman batu lama semenjak 400,000 hingga 8,000 tahun sebelum masihi lagi. Penemuan artifak pra sejarah membuktikan telah wujuk penampatan di Zaman Batu Lama Tanah Melayu di Perak.

Perak Darul Ridzuan terkenal dengan kepelbagaian sosiobudaya, malah ramai mengakui negeri di Utara Semenanjung ini menyimpan seribu satu khazanah unik yang mengagumkan. Kedudukannya yang bersempadankan lima negeri menjadikan Negeri Perak kaya dengan adat resam masyarakat, adat setempat serta adat resam jirannya. Jesteru, tidak hairanlah jika ada empat dialek bahasa Melayu utama yang dituturkan oleh penduduk di Negeri Perak iaitu Perak Utara (Pengaruh Kedah), Perak Selatan (Selangor), Perak Timur (Kelantan) dan Perak Tengah (dialek Perak sejati).

Asal usul nama dan sejarahnya yang panjang boleh di rujuk di Sejarah Negeri Perak…Part I yang kami kongsikan bersama untuk menambah pengetahuan kita disamping memperkenalkan negeri kesayangan kami ini kepada sahabat semua. Untuk bacaan selanjutnya boleh di ikuti di sini. 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s