Terung Goreng Sambal 2 Puteri

Satu lagi resepi enak menggunakan Produk 2 Puteri iaitu Terung Goreng Sambal 2 Puteri. Resepi enak warisan berzaman memang istimewa jika dimasak menggunakan produk 2 Puteri yang asli.

TERUNG GORENG SAMBAL 2 PUTERI

By: Asamgaram2puteri
Gambar: Anna, Sahabat blogger

Bahan-bahan

  • Terung
  • Cili Boh Asli 2 Puteri
  • Bawang putih – kisar/tumbuk/hiris nipis
  • Bawang merah – kisar/tumbuk/hiris nipis
  • Minyak untuk menggoreng
  • Sos Char Kueyteow 2 Puteri
  • Garam & Gula

Caranya
1. Potong terung ikut cara yang disukai. Boleh dipotong serong nipis sikit. Gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit jika suka. Boleh juga digoreng terus. Goreng terung sehingga keperangan dan layu. Terus angkat dan ketepikan.

2. Sambal: Tumis bawang merah dan bawang putih atas api sederhana kecil hingga keperangan.

3. Masukkan Cili Boh Asli 2 Puteri dan masak hingga garing dan pecah minyak.

4. Masukkan gula dan garam. Untuk lebih enak jumlah gula tu lebihkan sikit bagi manis-manis terasa.

5. Tuangkan sedikit (agak-agak sesudu dua) Sos Char Kueyteow 2 Puteri untuk beri rasa lemak-lemak dalam hidangan tu.

6. Kacau seketika. Masukkan terung yang digoreng tadi. Kaup balikkan dan tutup api. Siap.

**Kalau suka atau ada bahannya, tumbuk udang kering/ikan bilis atau baki isi ikan goreng. Masukkan dalam Sambal sebelum masukkan garam dan gula untuk elak dari terlebih masin. Rasa dulu sebelum masukkan garam. Hidangan Terung Sambal 2 Puteri akan rasa lagi lemak dan enak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s